Haber

Teoman Öztürk Mekân Öyküleri Yarışması’nın ödül töreni yapıldı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Mimar Teoman Öztürk’ün anısını yaşatmak amacıyla dördüncü kez düzenlenen ‘Teoman Öztürk Mekan Hikayeleri Yarışması’nın Ödül Töreni gerçekleştirildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Atakan, Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Teoman Öztürk, Yeryüzü Hikayeleri Yarışması seçici kurul üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, 25., 33., 34. ve 35. çalışma dönemleri seçici kurul üyeleri, TMMOB Lideri Yavuz Önen, Funda Şenol ve kazanan hikaye. Yazarlar ve mimarlar katıldı.

Törende konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Atakan, “Mimarlar Odası Şubesi olarak Teoman Öztürk Yer Öyküleri Yarışması’nın dördüncüsünü gerçekleştirdik. TMMOB Başkanı Mimar Teoman Öztürk, mimar ve mühendislerin yapması gerektiğini savundu. Sermayenin emrinde değil, mazlumların yanında olun. Mücadeleci bir kişiliğe sahiptir. Ölümünün 29’uncu yılında kendisini saygıyla anıyoruz. Teoman Öztürk’ün çabaları bugün bize ışık tutuyor. Teoman Öztürk Yeryüzü Hikayeleri Yarışması’na emeği geçen tüm jüri üyelerimize ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz. Ödül alan öykü yazarlarını da tebrik ediyorum” dedi.

‘TEOMAN ÖZTÜRK DEĞİŞİMİN SEMBOLÜ’

Teoman Öztürk’ün yakın arkadaşı Yavuz Önen, Öztürk’le ilgili anılarını anlattı.

Önen şunları söyledi:

“O dönemde benim de üyesi olduğum Mimarlar Odası Ankara Şubesi yönetimi Halkapınar yolsuzluklarını açıklamıştı. Teoman Öztürk askerliğini yaptığı sırada TMMOB Konur Caddesi’ndeki kilitli bir dairedeydi. , TMMOB dağıtıldı. 6 odalı Maden Mühendisleri odasındaki bir sekreterlik etrafında idareleri devralmaya çalışıyordu. Teoman Öztürk TMMOB TMMOB’un toparlanma sürecinde adım atmamıza yardımcı olan bir arkadaşımız. TMMOB, Teoman Öztürk’le birlikte halkın hizmetine girmiş, ondan önce odalar devletle pek çok ilişkisi olan bir bürokrasi tarafından yönetiliyordu.Teoman Öztürk bu değişimin simgesidir. devletten ve sermayeden ayrılık emektir Dünyayla tanışma adımını attı.Onunla dostluğumuz hiç bitmedi.1994 yılında kaybettik kendisini.Bu dördüncü hikaye yarışının amacı bu geçmişi hatırlatmak ve geleceğe güç vermektir. Bu yarış, gelecek nesillere sosyal olmanın, çabalamanın, güncel sorunları toplumsal sorunlarla birleştirmenin ne demek olduğunu anlatmayı amaçlıyor. Bu hikaye yarışmasıyla karanlık bir dönemden geçtiğimiz günümüze emek ruhunu hatırlatıyoruz. Toplumsal ivmenin tarihi olan 1968 olaylarından sonra Türkiye, toplumsal mücadelede büyük ilerleme kaydeden bir toplumdu. Böyle bir ortamda TMMOB hakkı mücadelesi doğdu. O dönemde sanat dünyasıyla birlikte yürüyorduk, yayınlarımızda sanatçı ve yazarların yazıları yer alıyordu. Bu anıyı sanatsal bir dille sunmak için Teoman Öztürk Mekân Öyküleri Yarışması’nı düzenledik. “Bu yarışma, fiziki mekanın tarihi değerini ifade etme yarışmasıdır.”

‘ANIL ÇETİNEL ÖRSELLİ’NİN ‘TEK TUHAF’ HİKAYESİNE BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ’

Önen daha sonra kazanan ödülleri açıkladı.

“Bir Garip” adlı öyküsüyle Anıl Çetinel Örselli birincilik ödülüne layık görüldü; “Karar Beklerken” adlı öyküsüyle Murat Mıhçıoğlu ikincilik ödülüne; “Gar” adlı öyküsüyle Barış Durukan üçüncülük ödülüne layık görüldü. Gazinosu’.”

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, “Hikayeleri keyifle okuduk. Şehirlere, mekanlara ya da başka şehirlere dair hikayeleri de keyifle okuduk. Hikaye yarışmasını bundan sonra da sürdürmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Funda Şenol, “Seçim yapmakta hiç zorlanmadık, zevklerimiz ortaktı” diyerek yayımlanmaya değer görülen öyküleri açıkladı.

Şenol, “Gültekin Akyar’ın ‘Aslanlar Evi’nin Son Kükremesi’, Hikmet Temel Akarsu’nun ‘Beyoğlu Düşüşü’, Onur Özlü’nün ‘Garip Dost’, Melodi Holago’nun ‘Hacı Abi’, Hüseyin Opruklu’nun ‘Mürekkep Lekesi’ “Aysel Kaymaz’ın öyküleri ‘Rahma’nın’ Bahçe’ ve Pervin Yıldırım’ın ‘Ustü Kalsın’ adlı eserleri yayınlanmaya değer görüldü” dedi.

salipazarihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu