Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında soruları yanıtladı: (2)
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kovid-19 salgını kapsamında yapılan ödemelerle 91 milyar lira civarına düşen İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki paranın bugün itibarıyla 176,7 milyar liraya ulaştığını belirtti.
Işıkhan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının 2024 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
İzmit Belediyesi’ne neden haciz uygulandığı sorusuna yanıt veren Işıkhan, İzmit Belediyesi’nin SGK’ya yaklaşık 153 milyon lira borcu olduğunu söyledi.
Bekaş Bilişim, Bayındırlık, İnşaat, Özel Sağlık, Eğitim A.Ş. bu belediyeye bağlı. Sarbaş İnşaat, Özel Eğitim, Sağlık, Akaryakıt, Gıda, Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi’nin toplam yaklaşık 318,8 milyon lira prim borcu bulunduğunu belirten Işıkhan, “Belediyenin borçlarının ödenmesi amacıyla 435 taşınmaz devredildi. Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarını belediye bizzat kendisi ödeyecektir.” Bir hüküm teklif edildi. Belediyenin teklif ettiği taşınmazların ada parsel numaralarında eksiklik olduğunun anlaşılması üzerine rastgele bir işlem yapılmamış, bunun üzerine belediyeye ait tüm taşınmazlara haciz işlemi uygulanmıştır. Son olarak belediyenin teklif ettiği 30’a yakın taşınmazın takasa uygun olup olmadığı Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü tarafından ön değerlendirmeye tabi tutuluyor. “İnceleme ve değerleme sonucunda teklif edilen gayrimenkullerin SGK’ya olan borçlarının karşılığı olarak kabul edilip edilmeyeceğine SGK Yönetim Kurulu tarafından karar verilecek.” dedi.
Belediyeler arasında herhangi bir ayrım yapılmadığını belirten Işıkhan, bu prosedürün tüm borçlu belediyeler ve varsa şirketler için uygulandığını anlattı.
Bazı muhalif milletvekillerinin AK Parti’nin yönettiği kaç belediyeye haciz uygulandığı sorusuna Işıkhan, “2023’te AK Parti’de 23, MHP’de 7, kayyım belediyelerde ise 1 haciz yapıldı” dedi. ” Cevap verdi.
“Bu baraj sendikaya üye olma barajı değil”
Işıkhan, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Sputnik Türkiye Haber Ajansı arasında toplu iş sözleşmesi imzalanmaması ve sendikalı çalışanların işten çıkarılmasına ilişkin soru üzerine, “Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından soruşturma talep edildi. İşveren sendikal ayrımcılık yaptı, soruşturma devam ediyor.” söz konusu.
“Sendikalara yüzde 2’lik baraj şartı getirildi, amacın barajı geçemeyen sendikaları kapatmak olduğu” iddiasına ilişkin Işıkhan, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Bu eşik değil. sendikaya üye olma eşiği ancak toplu iş sözleşmesi uyarınca memur sendikasına üye olan memurlara ödenen toplu sözleşme ikramiyesi ile ilgilidir.22 “375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Aralık ayında yapılan değişiklik sonucunda Sendika çalışanlarına ödenecek toplu sözleşme ikramiyesi yüzde 2 barajını aşan memur sendikaları için 1080 lira, yüzde 2 barajının altındaki sendikalar için ise 382 lira olarak belirlendi. Bu uygulamadan dolayı kapatılan sendikamız yok.” ifadesini kullandı.
İŞKUR’un engelli istihdamına ilişkin de değerlendirmede bulunan Bakan Işıkhan, İŞKUR’un 2002 yılından 2023 Eylül ayı sonuna kadar 460 bin 52 engelli vatandaşın işe yerleştirilmesine aracılık ettiğini, engellilere 150 bin liraya kadar hibe desteği sağladığını söyledi. Kendi işlerini kurabileceklerini, bu kapsamda 2014 yılından bu yana 3 bin 535 iş kurma projesinin desteklendiğini ifade etti.
Üçlü Başvuru Komitesi’nin iki hafta önce toplandığını hatırlatan Işıkhan, Ekonomik ve Sosyal Konseyin de toplanacağını ve bu konuyla ilgili Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile istişarede bulunduklarını söyledi.
“SGK’nın özerk yapısı değişecek” iddiasına ilişkin Işıkhan, “Bildiğiniz gibi SGK özerk yönetiliyor. Bu bağlamda yönetim anlayışını değiştirme, değiştirme yönünde bir çalışmamız yok.” söz konusu.
“2023 yılında işsizlik sigortası fonundan pasif işgücü programlarına 19,7 milyar lira ödeme yapıldı.”
İşsizlik Sigortası Fonu’nun son durumuna ilişkin soru üzerine Işıkhan, şunları söyledi:
“İşsizlik Fonu’ndaki paramız salgının başlangıcında 132 milyar lira iken, pandemi kapsamında yapılan yoğun ödemelerle 91 milyar lira civarına düştü. Fon kaynaklarını doğru yatırım araçlarına yönlendirerek, fon varlıkları bugün itibarıyla 176,7 milyar lira gibi rekor bir seviyeye ulaştı, çok önemli bir rakam. Ayrıca 2023 yılında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan pasif işgücü programları kapsamında 19,7 milyar lira, kapsamında 12,3 milyar lira Aktif işgücü programları kapsamında da çok değerli olan istihdam teşviki kapsamında bu doğrultuda 32 milyar lira, staj desteği kapsamında ise 32 milyar lira olmak üzere toplam 97,5 milyar lira ödeme yapıldı.”
Bakan Işıkhan, çalışanların vergi yüküne ilişkin soru üzerine, “5 puanlık prim teşvikini ilk kez 2008 yılında sosyal güvenlik reformuyla hayata geçirdik. Türkiye ise OECD ortalamasına (yüzde 34,59) yakın bir seviyede. ) prim artı vergi yükü açısından yüzde 37,22 oranıyla AB ortalamasının altında.” “Sonuç olarak çalışana 500 lira ödediğimiz taban fiyat desteğinin 500 liraya çıkarılmasıyla bu oran OECD ülkeleri ortalamasıyla aynı seviyede oldu.” dedi.
Bakanlığın hedefleri arasında yer alan “2028 yılı sonuna kadar 5 milyon ilave istihdam sağlanması” hedefine nasıl ulaşılacağı sorusuna Işıkhan, şunları söyledi:
“Her yıl yaklaşık 900 bin kişilik istihdam artışı öngörüyoruz. Dünya yaşlandığı gibi Türkiye de yaşlanıyor. Demans, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların oranı artıyor. Şunu da açıkça ifade etmeliyiz ki artık var.” Her evde bir Alzheimer hastası var, Allah korusun ama durum böyle, tedavisi yok, bu doğrultuda bakım konusu çok önemli bir konu olarak gündemimize geliyor ve umarım genç iş gücü bu bakıma yönlendirilir. Sektörde 5 milyon değil belki daha fazla istihdam yaratacağız. Ancak burada tabii ki gençlerin motivasyonunun artırılması konusunda da çalışmam gerektiğini düşünüyorum. Doğru biliyorum.”
Kocaeli’de bazı işyerlerinde meydana gelen iş kazalarına ilişkin soruya yanıt veren Işıkhan, 2 gün önce görüştükleri valinin kendilerinden bu konuda taleplerinin olduğunu, bu konuyla ilgilenmek üzere iş sağlığı ve güvenliği konusunda özel bir komisyon atadıklarını ifade etti. Sorunla birlikte.
Mevsimlik ve tarım işçilerinin sorunlarının kendileri için de çok önemli olduğunun altını çizen Işıkhan, “Valiliklerimizin başkanlığında bu konuyla ilgili bir düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Özellikle mevsimlik tarım işçilerinin insana yakışır iş ortamlarında çalışmasını ve üretmesini destekleyeceğiz. Hem ekonomiye destek oluyoruz, hem de sosyal güvenliklerini sağlıyoruz.” söz konusu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmelerin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun 2024 yılı bütçeleri kabul edildi.
Bütçenin kabul edilmesinin ardından Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Muş, toplantıyı yarın saat 10.00’da görüşmek üzere kapattı.
(Bitti)